2023 02 podcast Marije

Podcast over zingeving en posttraumatische groei 

Podcast over Posttraumatische Groei, zingeving en hoogbegaafdheid
Met Marije van Eijk had ik een heel fijn gesprek over posttraumatische groei, zingeving en hoogbegaafdheid. Hoe kan hoogbegaafdheid traumatisch zijn? Hoe kun je na trauma groeien? En wat heeft dat met een reis door de woestijn te maken? Nieuwsgierig? Luister de podcast dan in je favoriete podcastapp of via: 

https://www.spreaker.com/user/14970873/posttraumatischegroei?utm_campaign=episode-title&utm_medium=app&utm_source=widget 

.

 

cadeautje verpakt in prikkeldraad
Podcast over ont-dekken van hoogbegaafdheid 

Eigenlijk heb ik moeite met het woord hoogbegaafdheid. Toch heb ik er met Greet Vonk graag een podcast over gemaakt. ‘Hoogbegaafdheid’ wordt vaak gebruikt om een heel complex gebeuren tot één begrip terug te brengen. Daarom hebben ook veel van mijn coachees moeite met dit label. Ik spreek liever van ‘kenmerken van hoogbegaafdheid’. Dan gaat het over verschillende dingen zoals complex denken, sensitiviteit, autonomiebehoefte en creativiteit.

In de podcast vertel ik meer over mijn kronkelende weg door de theologie, hoogbegaafdheid, posttraumatische groei en zingeving. Veel luisterplezier!

https://podcasts.apple.com/us/podcast/27-mirjam-visser-fuchs-ont-dekte-zichzelf-pas-echt/id1598736064?i=1000588033421

https://open.spotify.com/episode/7vceTxYGU1QjQvTo9yfb16?si=_mdE7T6NQ7WBpar05YBCqQ&nd=1

alienation g1928c3bcc 1920

21 november 2022

Dubbele vervreemding  

Wanhopig roept ze door de telefoon: ‘Jij begrijpt me ook niet! Dit is dus precies de vervreemding die ik steeds heb. Ik denk dat mijn verhaal te heftig is. Niemand begrijpt het.’ Ik ben er stil van. En dan zegt ze: ‘Ik heb toevallig gezien dat je ook nog iets doet met hoogbegaafdheid. Ik heb ooit een test gedaan. Zou die vervreemding ook daar iets mee te maken kunnen hebben?’ 

Lees meer: Dubbele Vervreemding

Wakker wordem 

8 juli 2021

Levensverhaal
‘Het is alsof ik jaren heb geslapen en nu wakker ben geworden. Niet dat het slapen vervelend was, ik had een goed leven; huisje, boompje, beestje, een baan, een leuke man, kinderen. Zoals het hoort. Maar nu zie ik ineens veel meer, gaan de luiken open, voel ik intenser. Ik wil van alles anders, mijn talenten inzetten, van het leven genieten, mezelf durven zijn. Niet dat dat alleen maar leuk is. Integendeel. Ik ben ook heel verdrietig en boos over wat ik al die jaren allemaal gemist heb.’

Lees meer: Wakker worden

2021 04 speurtocht naar talenten2

24 april 2021

Energie
In de afgelopen tijd heb ik veel talentinterviews gedaan. De eerste vraag die ik stel is dan: Waar krijg je energie van? En ik was verbaasd, want tachtig procent van de mensen (echt waar!) zeiden ineens: de natuur.
Enerzijds is dat verklaarbaar door de tijd waarin we op dit moment in leven: er blijft niet veel anders over om er even ‘uit’ te kunnen uit de dagelijkse sleur. En toch gaat het niet om ‘de natuur’ op zichzelf maar speelt er iets anders.

Lees meer: Speurtocht naar talenten

2021 03 blog ik ben voor een andere planeet gemaakt hb en trauma

4 maart 2021

Alien
‘Ik voel me vaak op mijn werk alsof ik een alien ben,’ zuchtte een coachee tegen me. Het voelt alsof je niet met elkaar in verbinding kunt komen, alsof je in verschillende werelden leeft. ‘Ik ben voor een andere planet gemaakt, ik heb me in de weg vergist.’ beschreef Simone de Beauvoir dit gevoel.

Mismatch
Als je hoogbegaafd bent, wanneer je de wereld anders, intenser, sneller en complexer waarneemt dan de mensen om je heen; als je heel creatief bent, een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt, idealistisch bent, dan kun je precies dit ervaren: het lijkt alsof je niet in dezelfde wereld leeft als de mensen om je heen. Er is een voortdurende mismatch in de communicatie.

Lees meer: 'Ik ben voor een andere planeet gemaakt' - Over hoogbegaafdheid en trauma